top of page
-
Bal şekerlenir mi?ŞEKERLENMİŞ BAL NEDİR? Belirli bir soğuklukta kalmış, hava almış veya sabit durmuş bir balın zamanla donması, kristal, şeker, tuz veya krem formuna gelmesine, halk arasında şekerlenmiş bal denir. Bilinenin aksine, olgunlaşmamış balda ve şeker şurubu ile beslenmiş arıların ballarında sakkaroz miktarı yüksek olacağı için kristalleşme (donma-şekerlenme) geç olacaktır. Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi, kristalleşen bal = şekerli bal yargısı tamamen yanlıştır. Aksine şeker şurubu verilerek elde edilen ballar daha geç kristalize olur veya hiç donmazlar. Çünkü ısıl işlem ve katkı içeren bal, gerçek kimyasından artık ayrılmıştır. BAL ŞEKERLENMESİN DİYE NE YAPMALI? Arılar, kışın havalar soğukken kovanlarını ısıtmaya çalışırlar ve sıcaklığı artırırlar, yazın ise kanatları yardımıyla pervane olur ve hava üfleyerek serinletirler. Arı kovanlarının iç sıcaklığını arılar yaklaşık 34-35 santigrat derecede sabit tutarlar. Petek gözlerinin içinde bal mumu ve propolisle izole edilmiştir. Balın donması en aza indirilmiştir. Ancak bazı istisna balların, daha kovandayken bile donduğu görülebilmektedir. Sözün özü, oda ısısında bir rafta saklayabilirsiniz. * Buzdolabına koymayın. * Daha detaylı ve bilimsel yazımız için lütfen Şekerlenen Bal Blog Yazımızı İnceleyin (baldukkani.com.tr)
-
Karakovan balı'nın farkı nedir?“Kara Kovan” Eskiden sepet-kütük-çömlek gibi oyuklar içerisinde çalışan arıların yaptığı bal, günümüzde kara kovan balı olarak anılmaktadır. Eski usul kara düzen ve iç bakım ve kontrolünün neredeyse mümkün olmadığı kara düzen kovanlardır ve adı “Kara Kovan” olarak anılmıştır. Renginin kara olmasıyla ilgili değildir. Bu tip kovanlarda, arı kolonisindeki yumurta kontrolü, yavru gözlemi, kraliçe gözlemi, polen durumu, hastalık gözlemleri gibi gözlemler yapmak mümkün değildir. Ancak kara kovan balında başlangıç mumu olmadığı için bal peteklerinin göz büyüklüklerini arılar belirler ve sıfırdan inşa ederler. Karakovan balı daha güzel görünür. Daha tombul ve farklı şekillerde bal hasadı yapılabilir. Yerken daha güzel hissettirir. Ülkemizde halk arasında kara kovan balı cazip bir baldır. A noktasında, doğal ve hilesiz arıcılık bir arıcının; 1 adet kara kovan ve 1 adet fenni kovanı olduğunu varsayalım, içerdikleri balın kalitesi aynı olacaktır. B noktasında, hileli ve şekerle arı besleyen bir arıcının; 1 adet kara kovan ve 1 adet fenni kovanı olduğunu varsayalım, içerdikleri bal kalitesiz ve yine birbiriyle aynı olacaktır. “Modern Kovan / Teknik Arıcılık” Boş Kovan’ın içine kontrol edilip sayılabilen ve yerinden oynatılabilen ahşap çıtalar, bu çıtaların üzerine de tel ve doğal arı mumundan yapılmış A4 kağıdını andıran ortalama 75 gr ağırlıkta ince bir mum tabakası konur. Arılar bu altıgen damgalı mumu görünce petek gözlerini kabartmaya başlarlar. Böylece arılar vakit ve enerji kazanmış olur. Bilinenin aksine, peteğin kabarmış altıgen kısımları, mumu ve balın tamamı yine arıların bizzat kendi işidir, yapay mum içermez. Mumu kabartan ve salgılayan yine arıdır. Detaylar için bu konudaki blog yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz. KONUYA DAİR ÖNEMLİ BİLGİLER : Bal arıları mumunu kendisi salgılar, üretir. Ancak bu vakit alan bir iştir. 1 KG bal mumunu salgılayabilmesi için, kovanda bulunan baldan 10 KG bal yiyip tüketmesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden teknik arıcılıkta başlangıç mumu kullanmak hız kazandırır. Karakovan usulünde, boş kovanın işçinde hiç bir zar mum konmaz. Üretimi daha uzun zaman alır ve arıcı için beklemek daha zordur. Perakende satışlarının biraz daha pahalı olması bundandır. Esas olan, güvenilir arıcı. Bir de binyılların tecrübesi ve geleneğiyle arıların balı özgürce üretmesi ve arıcı tarafından bir kimyasala veya hileye maruz kalmaması. Karakovan usulüyle hileli şekerli bal üretenler de malesef bulunmaktadır. Kovan tipi, petek tipinde bir marifet yoktur. Marifet arıda ve baldadır. İlgili bakanlıklar bazen sahtekar markaları internetten ilan etmektedirler. Yediklerinizi araştırmanızı tavsiye ediyoruz.
-
Petek bal mı? Süzme bal mı?Petek Bal, üretildiği petekte olduğu gibi kalan baldır. Süzme Bal ise, bal mumu veya diğer kalıntıları gidermek için süzülmüş, steril kap-kavanoz vb. içerisinde saklanan baldır. Her iki bal türü de lezzet açısından birbirinden farklı değerlendirilebilir. Bu tamamen göreceli bir şeydir. Sağlık yönünden veya potansiyel besin değeri yönünden asıl olan, balın içeriğidir. Konuyu anlatan vdeomuz: https://www.instagram.com/reel/Cw2VfV_oUor/ https://www.youtube.com/watch?v=_kvkXdEA0AE Petek veya süzme bal her ikisi de uygundur. İkisini yarıştırmak veya daha üstün tutmak bize göre uygun değildir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, üstünlük balın kalitesindedir. Saklama koşulları, yeme alışkanlıklarınız, lezzet ve hatta yaşadığınız iklim bile hangi balı tercih edeceğiniz konusunda seçim yapmanızı sağlayabilir.
-
Mağazanız nerede?ONLINE MAĞAZA Türkiye'nin her yerine baldukkani.com.tr sayfamız üzerinden ürün göndermekteyiz. DÜKKAN İstanbul Ümraniye'de Bal Dükkanı Teslim Noktamız mevcut. Dilerseniz siparişinizi Gel Al Teslim seçeneğiyle teslim alabilirsiniz. Mesaimizin bir kısmı ormanda, bir kısmı yollarda ve diğer kısmı da büyükşehirde olduğu için şimdilik durum bu şekilde. Anlayışınızı umuyoruz.
![bal peteği yakın çekim](https://static.wixstatic.com/media/11062b_22fb5668c9ef4e94b69f3e9ecc58e9ba~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/11062b_22fb5668c9ef4e94b69f3e9ecc58e9ba~mv2.jpg)
bottom of page