Öncelikle sağlık ve besin değeri yönünden asıl değerli olan balın içeriği ve kalitesidir. Birkaç farklı açıdan petek bal ve süzme balı sizin için değerlendirdik.
Petek bal daha mı iyi?
Arılar, petek gözlerine bal koymadan önce, peteğin muhtelif yerlerine hem sağlamlık hem de antioksidan ve anti-fungal etkileri için propolis sürerler. Propolisin kokusu ise bal kokusuyla birleşir ve harika bir lezzet olarak sizi karşılar. Biz arıcılar, arı kovanlarımızı açtığımız zaman bu kokuyla mest oluyoruz.
Petek bal yerken içerdiği propolisi beraber yemiş olursunuz.
Arıların kendisine saklamış olduğu vitamin deposu “polen” parçalarına rastlayabilirsiniz. Bu da bize göre önemini artıran bir diğer etken.
Petek balın tadı başka, süzme balın tadı başka, biz kıyas yapmıyoruz. Kullanım kolaylığı kişiden kişiye değişmektedir.
Süzme bal daha mı kolay yenir?
Kahvaltıda bal kaymak, bal tereyağı veya ballı ekmek gibi balı diğer katıklarla yemeyi seviyorsanız süzme bal sizin için daha uygun olabilir.
Ballı sütler, ballı dondurmalar, ballı limonatalar yapıyorsanız veya sporcu içecekleri gibi ballı karışımlar seviyorsanız tercihiniz yine süzme bal olmalı. Saç, cilt veya özel karışımlar için, haricen kullanmak için de süzme bal kullanmalısınız.
Kovandan çıktığı haliyle, çıtır petek balı yemek apayrı bir zevk ve tercihtir. Ancak süzme balı kullanmanın daha kolay olduğunu geribildirim olarak sizlerden almaktayız.
Hangi bal daha uzun süre dayanır?
Bal bozulmaz. Sadece doğru saklamanız gerekir.
Petek bal nasıl saklanır
Bir gün petek balı açtığınızda "Aa! kelebek var / kurt var!" diyebilirsiniz. :)
Oda ısısı veya serin bir yerde ve hava almadan saklamanızı tavsiye ediyoruz.
Petek bala dair ince bir detay şu ki; kimyasal bulaşmamış doğal peteklerde, arının henüz kapağını kapatmadığı yarım göz ve boşluklarda, kenarlarda peteğe gizlice girmiş bir güve gibi minik canlılar olabilir. Pek çok minik dost için bu boşluklar harika bir yaşam alanıdır.
Su ve nemden uzak olarak saklamalısınız.
Süzme bal, yani kavanozdaki balda güve gibi riskler olmaz. Çünkü süzülürken muhtemel yumurtalar petekte kalmıştır. Süzme balı kavanozda nemden sudan uzak şekilde saklamak gerekir. Şekil değiştirebilir ancak asla bozulmaz.
"Petek mı süzme bal mı?" sorusunun bir diğer cevabı; her iki tür balın da kendine özgü lezzet ve kullanım alanı olduğundan, ikisinin yeri ayrıdır.
Hangi bal daha iyi?
Balda üstünlük arıyorsanız, balın kalitesine bakmalısınız ve şu soruları sormalısınız:
Arı hangi doğal ortamda uçmuş? Kovanlarda kimyasal önlemler zirai zehirler kullanılmış mı? Arı, şeker glikoz gibi besleme kaynaklarına mı, yoksa çiçeğe ağaca ormana yani özgürce doğasına mı uçmuş?
Bu gibi soruları arıya, bala veya satın aldığınız muhataplara sorabilirsiniz.
Karakovan bal
Bir balın karakovan olmasında; arı tarafından peteğin sıfırdan yapılmasını sağlamak, balı yerken ağızda daha az bal mumunu çiğnenmesini sağlamak gibi sebepler sıralanabilir.
Ancak binbir zahmetle ortaya çıkan karakovan balını "süzme karakovan bal" olarak sattığını söylüyorsa birisi, uzak durmalısınız veya sebebine ikna olmalısınız. Ancak biz asla karakovan balımızı süzmeyiz, çünkü süzme yapacağımızı bal zaten geniş dörtgen çerçevelerde teknik arıcılıkla ürettiğimiz ballardır.
Karakovan balı eğer hile yapmıyorsanız uzun süreli ve zahmetli bir üretim sürecidir. Dolayısıyla bu denli bir petek parçasını süzmek, bir arıcının sindirebileceği bir durum değildir.
Elimizden geldiği ve dilimiz döndüğü kadar şeffaf olmaya çalışıyoruz. Umuyoruz faydalı olabilmişizdir.
✔️ KAYNAK GÖSTERİP LİNK VEREREK ALINTI YAPILABİLİR. İÇERİKLERİMİZ KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ ❗
Bu konuya ait videomuzu da size öneriyoruz.
Comments