Meşe Balı nedir faydaları nelerdir?
Meşe ağaçlarından sızan tatlı mineralli sıvıdan arının yaptığı koyu bir baldır. Türkiye'de tespit edilmiş ve coğrafi işaret almış olan Meşe Balı, Kırklareli Ormanlarında üretilmektedir. Kırklareli Meşe Balı olarak coğrafi işaret tescili almıştır.
![Meşe Balı](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_0afbdc3a3f7d4f089ada4713b10d30ce~mv2.webp/v1/fill/w_684,h_1024,al_c,q_85,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_0afbdc3a3f7d4f089ada4713b10d30ce~mv2.webp)
Meşe Balı Özellikleri
Genelde siyaha yakın koyu kahve tonlarındadır, kap derinliğiyle siyah rengi bulabilir.
Farklı birçok bala kıyasla yaklaşık 5 kat antioksidan madde ve mineral içerdiği Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından belgelenmiştir.(2)
Kırklareli Longoz Ormanı’nda izole bölgede yaşayan, bölgeye has Kırklareli Arısı’nın bir balıdır.(1) Coğrafi İşaret Tescili almıştır.
Kendine has, odunsu bir lezzet ve kokuya sahiptir.
Meşe Balı Faydaları Meşe balı nedir faydaları nelerdir konusunu bilimsel olarak ele alıyoruz:
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, meşe balının fenolik bileşenleri yönünden zengin olduğunu belirterek, “5 kat daha fazla antioksidan karaktere sahiptir. Bu da demek oluyor ki meşe balının vücudun savunma sistemini kuvvetlendirici etkisi yüksektir” demiştir.¹
Yine bir başka araştırmada (Namık Kemal Üniversitesi) bulgular şöyle ² “Meşe balı bir salgı balıdır. Oluşan salgının arılar tarafından toplanarak kovana taşınması ve bala dönüştürülmesiyle meşe balı meydana gelir. Siyaha yakın koyu kahverengi renginde, hafif acımsı tatta, viskozitesi yüksek bir baldır. Açık renkli ballara kıyasla daha fazla antioksidan madde ve mineral içerdiği bilinmektedir.”
Meşe Palamudu Balı
Meşe Balı olarak isimlendirilmiştir. Kırklareli İzole Bölgesi’nde üretilen bu bal, 2021 yılında Kırklareli Meşe Balı olarak Coğrafi İşaret Tescili almıştır. Bu bölgeye dışarıdan gezginci arıcı girişi yasaktır. Longoz Ormanları bölgesi koruma altındadır. Buradaki yerel arı da ıslah kapsamındadır ve koruma altındadır.
Meşe balının tadı nasıl?
Kendine has, odunsu, güzel bir lezzeti ve kokusu vardır.
Lezzetli mi? Fazlasıyla lezzetli.
Meşe balı donar mı?
%100 Meşe kaynaklı yani monofloral bir haldeyken donmaz. Ancak bu teoriktir, çünkü arılarınızın başka hiçbir çiçek nektarı ve polenini karıştırmamış olması gerekir.
Tecrübemize göre siyah tonlarındaki meşe balımız bazen hiç donmamakta, bazen çok geç donmaktadır. Bu doğal bir durumdur. Bal’ın donması hakkında detaylı bilgi için lütfen yazımıza göz atın.
Meşe balı faydaları
Yapılan araştırmalara göre diğer ballara oranla daha fazla antioksidan karaktere sahiptir. Fenolik bileşenler yönünden ortalamanın çok üzerinde zengin kaliteli bir baldır. Bu bileşenlerin başında gelen kafeik asit fenetil ester, gallik asit ve ellagik asit, birçok hastalık ve kanser türüne karşı savaş verdiği bilinmektedir. Antiviral, antitümör, antiülser etkileri bilinmektedir.
Vücudu savunmaya katkısının oldukça yüksek olduğu biliniyor. Astım ve bronşit gibi ciğer göğüs hastalıklarına karşı faydalıdır.
Her gerçek bal gibi bağırsak ve mide dostudur. Hazımsızlık, viral bağırsak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara karşı oldukça faydalıdır.
Cilt ve saç bakımı için, yara ve yanıklar için haricen sürülerek kullanılır.
Zihin açıklığı isteyene, halsizlikten kurtulmak isteyene, toz şekeri terk edip sağlıklı ve enerjik doğal şeker yemek isteyene iyi gelir. Ayrıca şeker hastaları gönül rahatlığıyla düzenli ve ölçülü olarak tüketebilirler. Bu balın meşe kaynaklı koyu renkli oluşu da açık renkli ballara oranla daha fazla antioksidan barındırdığının bir kanıtı olarak görülüyor.
Bu faydalar bilimsel bulgular eşliğinde derlenmiştir. Balımız ilaç değildir. Gönül rahatlığıyla gıda olarak tüketilebilir, sürülebilir. Siz de tecrübelerinizi, fikir ve önerilerinizi bizimle paylaşarak katkıda bulunmak isterseniz bize yazabilirsiniz.
Meşe balı ne zaman olur
Her yıl ağustos eylül ayları meşe balı olgunlaşma dönemidir.
Meşe balı fiyatı
Fiyatları baldukkani.com.tr/dukkan adresimizde fiyatları inceleyebilirsiniz. Bu makale sadece meşe balı hakkında bilgi içerir.
Meşe balı zararları
Bilinen bir zararı yoktur. Her bal gibi bu bal da aşırı tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen her bal zarar verebilir.
Meşe balı nasıl tüketilir
Yetişkinlerde 1-3 çorba kaşığı aç karnına yenilebilir. Yaş ve kondüsyona göre değişkendir. 2 yaş ve üzeri çocuklar için tatlı kaşığıyla yemelerini öneriyoruz. 1 yaş altı bebeklere bal yedirilmesini sağlık uzmanları uygun görmemektedir. Emziren anneler bu balı yiyebilir.
Meşe balı sofralık mı
Kahvaltıda aç karnına rahatlıkla yiyebilirsiniz.
Bal-kaymak ekmek olarak yiyebilirsiniz,
Dinlendirilmiş çay ve kahvenize katabilirsiniz,
Süt, yoğurt, sağlıklı içeceklere karıştırabilirsiniz,
Pişmiş bal kabağının üzerine dökerek (vb) lezzetli ve sağlıklı tatlı alternatifleri üretebilirsiniz,
Bal pişmemeli, pişmiş kaynamış haldeyken bir gıdaya katılmamalıdır.
✔️ KAYNAK GÖSTERİP LİNK VEREREK ALINTI YAPILABİLİR. İÇERİKLERİMİZ KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ ❗
Bal Dükkanı ailesi olarak, Kırklareli Longoz Ormanı’nda bulunan izole bölgeden elde ettiğimiz bu değerli Meşe Balımızı dünyanın dört bir yanına ulaştırıyoruz.
KAYNAKLAR : 1) Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Ek Dosya) 2) https://www.aa.com.tr/tr/saglik/mese-bali-hastaliklardan-korunma-kalkani/105656 3) https://www.ruhundoysun.com/yazilar/mese-mi-cam-mi/ 4) https://www.aa.com.tr/tr/saglik/kanser-hucrelerinin-yeni-silahi-siyah-bal/1620028 5) https://www.trakyaka.org.tr/tr/38394/Kirklareli-Mese-Balina-Cografi-Isaret-Alinacak 6) https://www.haberturk.com/saglik/haber/1005288-hastaliklara-karsi-mese-baliyla-korunun 7) https://www.milliyet.com.tr/pembenar/mese-bali-mucizesi-6139139
Comentarios