Bal Arısı (Apis Mellifera)
Hayvanlar âleminin böcekler sınıfının zar kanatlılar takımından olan Apis (Arı) cinsi içerisinde bulunmaktadır. Apis cinsi altında bilinen 11 tür olup, bu türler arasında kutuplar dışında dünyanın her yerinde bulunan Apis mellifera dünyanın en yaygın bal arısı türüdür. Farklı arı ırkları ve ekotipler konusunda, ülkemiz (Türkiye) oldukça zengindir.
Dünyadaki farklı araştırmalara bakıldığında ortalama olarak, ekili ürünlerimizin tozlaşma işleminin yüzde 80’inden fazlasını arılar gerçekleştiriyor. Bal arısız bir insan yaşamını hayal etmek imkânsızdır denilebilir.
100.000 Birleşik Göz, 200.000 Kanat ve 300.000 Bacak
Yazın başında yüksek nüfuslu bir sezonda bal arısı kolonisi, tek bir arı kovanında yaşayan 30.000 - 80.000 arası arıdan oluşur.
KRALİÇE ARI
Her koloninin sadece tek bir kraliçesi vardır. İşçi arılar birkaç ay yaşarken, kraliçe arı 7 yıla kadar yaşayabilir. Aslî görevi, kolonide yani kuluçka merkezinde yumurtlayarak neslini devam ettirmek ve koloniye lider ana arı olmaktır. Salgıladığı özel bir hormon sayesinde kendi kolonisindeki diğer arıların kendisini tanımalarını sağlar. Her kolonide ayrı bir kraliçe ve ayrı bir hormonel salgı, yani kraliçe arıya ait bir tür parmak izi veya barkod bulunur.
Ana arının (kraliçe) vücudu, işçi arılara göre belirgin şekilde büyüktür. İşçi arılarda tek kullanımlık tırtıklı dişli bir iğne bulunurken, kraliçe arıda ise defalarca kullanabileceği özel bir iğne bulunur ve sadece acil bir durumda istediği kadar iğnesini batırabilir.
Aslında işçi arılar ve kraliçe arılar aynı tip yumurtadan çıkarlar. Ancak kraliçe olacak arı, bebeklikten beri sadece Arı Sütü ile beslenir ve bu yüzden yumurtalıkları ve vücudu gelişmiştir. Anaçtır ve işçilere göre fiziksel olarak farklılığı ve üstünlüğü vardır.
İŞÇİ ARI
Bir kovandaki arıların çoğunluğunu işçiler oluşturur. İşçi arılar dişi arılardır. Onlarsız kraliçe ve erkek arılar var olamaz. Başlangıçta sadece az miktar arı sütü ile beslenirken, daha sonra bal, nektar, polen ve biraz su tüketirler. Arı sütü tüketmeyen dişi arılar, bal yapan arı olarak, yani işçi olarak kalırlar.
Bir işçi arı yaşamını kovan içi ve kovan dışı olmak üzere iki dönemde sürdürür. İlk 21 gün acemi birliği görevleridir ve sadece kovan içinde çalışırlar. Petek gözlerinin temizliği, larvaların beslenmesi, balmumu salgılama ve petek örme, kovanın havalanması, savunması, kovan temizliği, nektarın alınarak olgunlaştırılması, polenin petek gözlerine depolanması gibi işler yaparlar. Yoğun çalışırlar.
21 gün sonra artık kovan dışı hizmet için arı kovan dışına çıkarak sahada çalışmaya başlar, bu arıya artık “tarlacı arı” denir. İşçi arı yaz aktif dönemde 35 gün kadar yaşarken, kışın kovan içindeki arılar ise 5-6 ay kadar yaşayabilirler.
ERKEK ARI
Erkek arıların arı topluluğundaki hayatları oldukça zordur ve bu sadece azınlık olduklarından ötürü değildir. Mesela iğneleri yoktur. Hayata geldikten sonra erkek arıların hayattaki tek görevi, bir kraliçeyi döllemektir.
Daha sonra evlilik uçuşunda kraliçe ile çiftleşmek için erkek arılar rekabet eder. Başarılı olursa kraliçeyle çiftleşir ve ölür. Yazın, başarısız erkek arılar toplumdan izole edilir. İşçiler, onlara yemek vermeyi reddeder, onları sürgüne gönderir veya topluluğa geri dönmelerini engeller. Artık yatacak yerleri bile yoktur.
BAL ARILARI UYUR MU?
Arıların çoğu geceleri uyumazken, bazı bal arıları, bombus arıları ve tek yaşayan arılar uyur. Arılar uyur mu'nun cevabı olan ilginç bilgileri tüm arı sevenler için yazdık: baldukkani.com.tr/makale/arilar-uyur-mu
ARININ ÜREMESİ
Bal arısı kolonileri sosyal yaşamları nedeniyle süper organizmalar olarak kabul edilebilir. Bireysel olarak "bir adet arı" yerine tüm koloninin biyolojik birim olarak görülmesinden bahsediyoruz. Bal arılarının üremesi, sadece yavru adeti çokluğuyla değil, kolonilerin çokluğuyla da gözlemlenir. Yeni bir koloni üreme sürecine oğul verme denir.
OĞUL VERME
Bir arı kolonisi (oğul verip) çoğaldığında koloni ikiye ayrılır. Ayrılan kraliçe -ana arı- ve yanındaki arı sürüsü artık ayrı bir krallık/beylik şeklinde yaşamaya başlar. Ne yazık ki bu faaliyet çoğu zaman arıcıların hedefleriyle çelişmektedir. Ana kolonide kovan nüfusu geçici olarak azalır ve bu durum daha az bal hasatı yapılacağı anlamına gelebilir. Teknik arıcılıkta arıya oğul verdirmemek, koloniyi yönetmek, ihtiyaca göre en uygun kovanlardan oğul almaya çalışmak önemlidir.
Avrupa-Anadolu bölgesi bal arıları genellikle polen ve nektar kaynaklarının bol olduğu ilkbahar ve yaz başlarında toplanır. Oğullandırma sürecini başlatmak için koloni tarafından 10-20 kız kraliçe üretilir. Kız kraliçeler geç pupa evresine girdiğinde, ana kraliçe ve yetişkin işçilerin yaklaşık 2/3'ü koloniyi terk eder ve birleşecekleri bir yere giderler
Şu anda sadece bal arısını gözden geçirdik. Diğer arı türlerine ilerleyen zamanlarda ayrıca değinmek istiyoruz.
Selamlar...
✔️ KAYNAK GÖSTERİP LİNK VEREREK ALINTI YAPILABİLİR. İÇERİKLERİMİZ KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ ❗
Comments