Arı kovanı nedir?
Arı kolonilerini yaşatmak ve arı ürünlerini elde etmek için kullanılan kutu ve benzeri şekillerdeki arı evleridir.
Modern Kovan
Genellikle ahşap kovanlarda, ülkemizde ve dünyada yaygın olan kovan tipinden bahsedelim. Kovan içerisinde ahşap çerçeveler bulunur, çerçevelere çelik teller gerilir, bu tellerin üzerine de kalıba döküp kurutulmuş balmumu zarı yerleştirilir.
![temel petek, yapay mum, balmumu.](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_dd59786681d742958bed789e5667b845~mv2.webp/v1/fill/w_300,h_300,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_dd59786681d742958bed789e5667b845~mv2.webp)
Bu temel petek halk arasında yapay olarak bilinse de, aslında arının yaptığı baldan artan doğal mumların eritilmesi ve levha şeklinde serilmesi şeklinde sadece şekil değiştirilerek elde edilir. Katkısız saf arı mumudur. Ortalama 70-80 gr ağırlığında A4 kağıdını andıran ince bir levha biçimindedir.
Siz de evinizde petek balınızı sıkıp süzdükten sonra kalan mumunu ısıtıp silikon kalıplara dökerek istediğiniz şekilde oyuncak veya süs malzemeler üretebilirsiniz.
Bal mumu kovanlarda niçin kullanılır?
Doğada arılar bal mumunu yuvasının şekline göre istedikleri gibi inşa eder ve başlangıç mumuna ihtiyaç yoktur, çünkü hasat edecek insan yoktur. Ancak çiftçilik, teknik arıcılık söz konusu olunca kovanda kolay iş yapabilmek için, petekleri çıkarıp kontrol edebilmek, sayı ve ölçü, düzen içerisinde mahsül alabilmek için, boyu ölçülendirilmiş mum ve çerçeveler önemlidir. Ayrıca temel başlangıç mumu vakit açısından da önemlidir. 1 KG bal mumu salgılamak için, arılar kovandan 10 KG bal yiyip tüketirler. Varın gerisini siz düşünün.
Karakovan
Eskiden kara kütük, sepet veya çömlekler gibi sağlam kaplar yardımıyla yapılan bir kovan türüdür. Bakımı daha zordur. Şekil olarak ölçü ve kontrol konusunda standart oluşturmak, arıyı kontrol altında tutmak biraz daha zordur.
Karakovan balı
Rengi kara olduğu için değil, yönteminden ötürü karakovan balı denilmiştir. Kovan-oyuk-kütük-kaya içerisinde çalışan arıların bal mumunun tamamını sıfırdan inşa ederek yaptığı baldır.
Karakovan balı denince, sıfırdan arıların bütün mumu yapması ve şeklinin biraz eğri ve yuvarlak benzeri şekillerde olması oldukça ilgi çekicidir. Bir kırlangıcın yuva yapmasını yahut bir orman tavuğunun kuluçkaya yatmasını düşünün. Arının da kolonisini karakovanda insansız bir ortamda inşa etmesi, farklı bir hissiyat doğurur.
Çekiciliği çoğunlukla bundandır.
Kasnaklı / Hazırlıklı Karakovan
Teknik arıcılığın gelişmesiyle birlikte, kapaklı, kontrol edilebilir ve içi sayılabilir şekilde çiftçi karakovan tipleri oluşmuştur. İçine herhangi bir mum (levha/balmumu zarı) koyulmaz. Geleneksel karakovanla aynı usuldedir, arıların sıfırdan tüm balmumunu ve balı üretmesiyle elde edilen bu bal yine karakovan balı olur. Tek farkı, ahşap ince çerçeveler geçirilir ve arının balı bu çerçeveye kondurması beklenir.
Karakovan balı daha mı iyi?
Bu sorunun bizdeki cevabı; karakovan veya modern kovan balının üstünlüğü yoktur. Balın kalitesi ölçülebiliyorsa ve arıcı balı hangi süreçlerle ürettiğini izah edebiliyorsa, o zaman hangi balın daha iyi olduğu üzerine konuşulabilir. Ülkemizde malesef tüketiciler mumu sorguladıkları kadar balın kalitesini ve doğallığını sorgulamamaktadır.
Petek balda mumun bir besin değeri yoktur. Arının özgürce bal yapması, balda hile olmaması, baldaki nektarın kaynağı mumdan daha önemlidir.
Bir o kadar önemli olan şey de “kimyasal bulaşmamış kovan, bal ve arıcı”dır.
Zengin bir doğada gezen, polen ve propolisi rahatça bulan arının yaptığı bal daha mis kokulu ve daha besleyici, kaliteli olacaktır.
Hangi arı kovanı daha iyi?
Böyle bir derecelendirme yapmayı doğru bulmuyoruz. Her coğrafya, her iklim, her arıcı, her teknik yöntem, üretimin amacı, bakım maliyetleri ve kapasiteniz, bunlara benzer birçok etken kullanmanız gereken ideal arı kovanı tipini belirlemek için önem arz etmektedir.
✔️ KAYNAK GÖSTERİP LİNK VEREREK ALINTI YAPILABİLİR. İÇERİKLERİMİZ KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ ❗
تعليقات