Arı ekmeği nedir?
Arıların çiçeklerden topladığı poleni fermente ederek hazırladıkları vitamin ve mineral kaynağı bir arı ürünüdür.
Çoğu zaman arı poleniyle karıştırılan arı ekmeği, besin değerinin daha yüksek olduğu kabul edilen fermente edilmiş bir polen versiyonudur. Fermantasyon sürecini başlatan ve süper gıdanın biyo-yararlılığını artıran şey, çok çeşitli probiyotik bakteriler ve maya içeren arının salgılarıdır.(1)
Arı Ekmeği'nin kaynağı polen, insan ve hayvanların beslenmek için ihtiyaç duyduğu çok önemli besin kaynaklarına sahiptir. Bu nedenle “her derde deva” ünvanına sahip olmuş gıdalardandır. Polen doğada arıların beslenmesinde protein, vitamin ve mineral madde gibi ihtiyaçlarının karşılanması için arılar tarafından kullanılmaktadır.
Arı ekmeğinin besin değeri?
Arı ekmeği özetle, serbest amino asitler, şekerler, yağ asitleri, mineraller, organik asitler, vitaminler, fenolik maddeler, mikroorganizmalar, enzimler gibi bileşenlerden oluşur.(2)
Arı ekmeğinin içerdiği amino asitler
İçerdiği bazı amino asitler; fenilalanin, valin, histidin, metiyonin, izolösin, lösin, treonin, alanin, arginin, tirozin, glisin, prolin, hidroksiprolin, serin, glutamik asit, aspartik asit ve lizin. Türkiye'de yayınlanan bir çalışmada [*] arı ekmeğinin doymuş yağ asitleri için %23,13 ve doymamış yağ asitleri için %76,87 oranında otuz yedi yağ asidi içeriğini gösterdi (Tablo 1)
Antibakteriyel aktivite ve antifungal aktivite gibi antibiyotik işlevleri nedeniyle, özellikle laurik, miristik, linoleik ve linolenik asitler olmak üzere yağ asitleri, arı kolonisi hijyenine büyük katkı sağladığı not edilmiştir.(3)
Arı ekmeğindeki mineraller
Arı ekmeğinde bulunan mineraller arasında potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, çinko ve manganez sayılabilmektedir. Ayrıca arı ekmeği, çinko, demir, manganez, selenyum ve bakır gibi antioksidan özelliklere sahip mikro elementler içerir. Bu mineraller, insan vücudunda önemli biyokimyasal ve fizyolojik süreçlerde rol oynar, özellikle kardiyovasküler sağlık ve metabolizma açısından faydalıdır.
Ca, Fe, K, Mg, Na, Zn, P, Pb, Ni, Se, Mn, Co, Cu, Cd (Kaynak Tablo) (4)
Arı ekmeğindeki vitaminler
Arı ekmeğinde bulunan vitaminler arasında C vitamini, A vitamini, E vitamini (α-tokoferol ve δ-tokoferol), tiamin (B1 vitamini) ve riboflavin (B2 vitamini) yer almaktadır. Bu vitaminler antioksidan özelliklere sahip olup, hücre metabolizmasında ve enzim kofaktörleri olarak önemli roller oynar. Arı ekmeği, özellikle α-tokoferol, C vitamini ve A vitamini bakımından zengin bir doğal vitamin kaynağıdır. Vitamin içeriği, arı ekmeğinin bitki kökenine ve depolama sürecine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.(4)
Arı ekmeğindeki fenolik maddeler
Fenolik Bileşikler: Flavonoidler: Kuersetin, kaempferol, mirisetin, isorhamnetin, luteolin, apigenin. Fenolik asitler: p-Kumarik asit, kafeik asit, rosmarinik asit. Hidroksisinnamik Asit Türevleri: Kaempferol-3-O-glikozit, kuersetin-3-O-sophoroside, mirsetin.(3)
Arı ekmeğindeki şekerler
İçeriğindeki doğal şekerler; fruktoz, glikoz, trehaloz, maltoz, turanoz, melezitoz ve rafinoz.
![Arı Ekmeği Perga](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_6975d95e02d742b6bd726b442eb55302~mv2.jpg/v1/fill/w_600,h_600,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_6975d95e02d742b6bd726b442eb55302~mv2.jpg)
Arı Ekmeğinin Faydaları
Bağışıklık Sistemi: Arı ekmeği bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı koruyucu bir önlemdir.
Enerji Seviyesi: Enerji seviyesini yükseltir ve stresi azaltmaya yardımcı olur.
Sindirim: Sindirim sistemini düzenler.
Antioksidan Özellikler: Vücudu serbest radikallere karşı korur.
Anti-inflamatuar, antikanser ve probiyotik özelliklere sahiptir.
Arı Ekmeği hakkında bilimsel çalışmalar
Arı Ekmeği Kalsiyum Magnezyum Demir ve Çinko Kaynağıdır
Klinik çalışmalarda Ca, Mg, Fe ve Zn gibi dikkate değer oligo elementler bulunan Arı Ekmeğinin insanlar tarafından doğal bir mineral kaynağı olarak kullanılabileceği doğrulanmıştır.(6)
Omega-9 Omega-6 ve Arı Ekmeği
Yapılan bir araştırmada, badem (Prunus dulcis) polen ve arı ekmeğinde (fermente polen) 12 yağ asidi belirlenmiştir, bunlar arasında oleik ve linoleik asit doymamış yağ asitlerindendir. (Oleik asit Omega-9, linoeik asit ise omega-6 olarak bilinen dışarıdan alınabilen yağ asitleridir)
Arı Ekmeği ve Taze Polenin Üstünlüğü
Yapılan bir çalışmada arı ekmeği (perga) ve arı poleni örneklerinin antibakteriyal aktivitesi araştırılmıştır. Polen numuneleri hem kurutulmuş halde hem de taze olarak kullanılmış ve E. coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus bakterilerinin arasında bulunduğu bakterilere karşı antibakteriyal aktivite testi yapılmıştır. Sonuç olarak taze arı poleni ve arı ekmeğinin kurutulmuş polen örneklerine nazaran daha yüksek antibakteriyel aktivite gösterdiği bildirilmiştir.(3)
Suda çözünmüş arı ekmeği ve antioksidan özellik
Başka bir bilimsel çalışmada, arı ekmeği (perga / arılar tarafından fermente edilen polen) örneklerinin sıcak su, su ve etanol ekstrakları çıkarılmış ve bu ekstraktların fonksiyonel özellikleri belirlenmiştir. Suyun çözgen olarak kullanıldığı örneklerde antioksidan aktivitenin yüksek olduğunu bildiren araştırmacılar arı ekmeğinin bu antioksidatif etkisinden faydalanılabileceğini belirtmişlerdir.(3)
![Taze Polen](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_ef3876396b5c4fb996f47cd0fbe91434~mv2.jpg/v1/fill/w_500,h_500,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_ef3876396b5c4fb996f47cd0fbe91434~mv2.jpg)
Arı ekmeği ne kadar yenir?
Yetişkinler için günde 1-3 tatlı kaşığı, çocuklar için günde yarım tatlı kaşığı veya bir çay kaşığı tüketilebilir.
Arı ekmeği nasıl yenir?
1. Sek (direkt) olarak yiyebilirsiniz.
2. Süt ve meyve suyu, muzlu süt, smootie vb. sağlıklı içeceklere karıştırıp içebilirsiniz.
3. Bala veya yoğurda karıştırıp tüketebilirsiniz.
Enerji verici gıda olduğu için, sabahları veya gündüz alınması tavsiye edilir.
Çocuklara akşama doğru yedirdiğinizde uykusu gecikebilir.
İnsanlar tarafından günlük olarak protein, vitamin ve mineral madde gereksinimini karşılamak için doğrudan gıdadır.
Evcil hayvanların ve laboratuvar böceklerinin yemlerine eklenen polenin, büyüme hızını artırdığı, sindirimi kolaylaştırdığı ve daha sağlıklı bir görünüm kazandırdığı bilinmektedir.
Arı ekmeğinin tadı nasıl?
Bazen ekşi, bazen acıya çalan, çiçeksi bir tadı var.
Arı ekmeğinin tadını oylar mısın?
Tadı Güzel
Tadı Güzel Değil
Güncellenecektir... Geri bildiriminizi önemsiyoruz...
✔️ KAYNAK GÖSTERİP LİNK VEREREK ALINTI YAPILABİLİR. YAZI BİZE AİTTİR VE KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ ❗
Bahsettiğimiz bazı istatistiklere ait kaynaklar:
1) Medicalpark - Arı Ekmeği Hakkında Makale
6) Arı Ekmeğinin Sağlık Faydaları, National Library of Medicine https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6943659/
Arı ekmeğimiz için tıklayabilirsiniz.
Comments