Türkiye'de yaygın olan bal türleri
1. Akasya Balı
![](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_75b77608c2ed4945becc18d2818ef127~mv2.webp/v1/fill/w_300,h_300,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_75b77608c2ed4945becc18d2818ef127~mv2.webp)
Kendine has özgün bir bal. Akasya ağaçlarının lezzeti hafif, tüketilmesi kolay ballarından biridir. Çok açık renk hatta şeffafa yakın olabilir. Hafif bir bal olmasından ötürü daha az tercih edilebilse de kahvaltılar için güzel bir baldır.
2. Anzer Balı
Rize’nin Ayder yaylasında üretilen bu bal ülkemizde sadece burada bulunuyor ve coğrafi işaret tescilli ballar arasında.
Bilinene göre bu yaylada 450 – 500 çiçek çeşidi bulunuyor ve bunların içerisindeki 80-90 endemik çiçek sadece bu bölgede yer alıyor.
Bu balın tanıtım ve pazarlamasının iyi olduğunu söyleyebiliriz, zor şartlarda ve oldukça güzel bir coğrafyada üretilen değerli bir balıdır.
3. Ayçiçek Balı
![](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_6118bfbd55c4467dba1032bb19018cd1~mv2.webp/v1/fill/w_300,h_300,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_6118bfbd55c4467dba1032bb19018cd1~mv2.webp)
Ülkemizde ağırlıklı olarak Trakya bölgesinde ancak pek çok bölgede de yetiştirilen bir bitki türü Ayçiçek. Arılar bu çiçekten nektar alırken bitkinin tozlaşmasına katkıda bulunur ve döllenmesini sağlar. Bu şekilde ürün kalitesine katkı sağlamış olur.
Kovandan alındığında altın sarısı renginde olan bu bal, kendine özgü bir tada sahiptir. Hafif bir bal kabul edilir. Ayçiçek balı çok çabuk kristalize olmasıyla bilinir. Uygun fiyatlı ballar arasındadır. Ancak gerçek bir ayçiçek balı sağlıklı ve lezzetlidir.
4. Çam Balı
![](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_b50d3e41935340668045fa4c1202db55~mv2.webp/v1/fill/w_300,h_300,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_b50d3e41935340668045fa4c1202db55~mv2.webp)
Dünya çam balı üretiminin yaklaşık yüzde doksanı (%90) Türkiye'de üretiliyor. Çam balının ilginç bir yanı da, çam ağaçlarında yaşayan ve “basra” olarak bilinen canlılar vasıtasıyla, ağaç üzerinde oluşan tatlı maddelerin bal arıları tarafından toplanmasıyle elde edilmesidir.
Diğer salgı ballarından farklı olarak ağaç salgılarından değil, başka canlıların salgılarından elde edilen bir bal çeşidi olup, genelde Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir. Koyuya yakın bulanık kahverengi renktedir. Keskin bir tada ve çam ağacına özgü aromaya denk gelebilirsiniz. Boğaz rahatsızlıklarına iyi geldiği, donmaya karşı dayanıklı olmasıyla yaygın kullanılır.
5. Çiçek Balı
Çok çiçekli bir bölgede, yayla, ova, tepe, yamaç, kır, bozkır gibi meralarda üretilen ballar genelde çiçek balı olarak adlandırılır. "Polifloralı Bal" olarak yani çok çiçekli bal olarak bilinir.
Yemesi kolay, lezzetlidir. Bazı çiçek balları koyu, bazı çiçek balları ise açık renklidir. Bölgeden bölgeye ve çiçekten çiçeğe balın rengi değişir.
Çiçek balları donma eğilimi olan ballardır. Saf ve ham bir çiçek balı donar, kristalize olur; halk arasında şekerlendi denilir, balın matematiğinde olan tamamen doğal bir durumdur.
6. Deli Bal
Arıların “orman gülü” bitkisinden aldıkları nektarla ürettikleri baldır.
Çok düşük miktarlarda -çay kaşığı vb- tüketilir. Aksi takdirde baş dönmesi, sersemlik, sarhoşluk ve ishal yapabilir. Fazla tüketiminde ise zehirleyebilir, hatta ölüme bile neden olabilir. HMF değerleri diğer ballardakinden farklı olup, aslında zehirli toksik bir baldır.
Bu balı yiyecekseniz, uzman veya arıcı-üretici kişilerin tavsiyesine uyarak doğru şekilde yemelisiniz. Zengin coğrafyamızın özel bir balıdır.
7. Hayıt Balı
Tıbbi bir bitki olan hayır otunu gezen arıların bir balıdır. Bu bal, ilk hasat edildiğinde gayet berrak ve hafif kırmızıya çalan bir renktedir. Zaman geçtikçe rengi koyulaşmakta, koyu kırmızı bir renk almaktadır. Hayıt balı hoş kokulu, nispeten geç donan, kaliteli bir bal türüdür. Tüketildiğinde damakta hafif buruk bir tat bırakır.
8. Ihlamur Balı
![](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_a7446a9973574e24b37834bc5c583210~mv2.webp/v1/fill/w_300,h_300,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_a7446a9973574e24b37834bc5c583210~mv2.webp)
Ihlamur ağaçlarının etrafında çalışılan kovanlarla arıların ıhlamur ağacı çiçeklerinden topladıkları nektarla elde edilir. Tat ve kokusu kendine hastır. Rengine göre tadı beklediğinizden yoğun, ama yemesi kolay lezzetli bir baldır.
Daha hızlı kristalize olsa da, bunun bir önemi yoktur kalitesi değişmez. Ülkemizin güzel ballarından birisidir.
9. Karabuğday Balı
Dünya Arıcılık Federasyonu 2013’te Karabuğday Balını oybirliği Dünyanın en iyi balı seçmiştir. Üretildiği alanın tamamında karabuğday ekili olan yerlerden elde edilir. “Greçka” olarak da bilenen bu balın üretimi daha tek yönlüdür ve arı, çoğu vitamini içeren karabuğday çiçeğinden tek yönlü beslenme yapar. Böylece saf bir bal elde edilir ve karabuğday balı, karabuğday bitkisinin içerdiği tüm vitaminleri ve aminoasitleri kendi bünyesinde taşır.
Saf beslenmeyle neredeyse kırmızı renkte, yoğun aromalı ve yüksek vitamin değerli bir bal ortaya çıkar. Bu balın yoğun aromalı olmasının nedeni ise, karabuğday bitkisinin uzun süre çiçekli olması.
Bal üreticileri arıları için çiçek ihtiyacını karşılamak adına bazı yerlerde karabuğday ekmeye başlamışlardır.
Değerli bir bitkinin değerli bir balıdır…
10. Keçiboynuzu Balı
Arılar tarafından çoğunluğu tek bir çiçekten toplanmış ballara monoflora bal adı verilir. Keçiboynuzu balı da yoğunlukla keçiboynuzu ağaçlarının çiçeklerinden toplandığından monoflora keçiboynuzu balıdır.
Oldukça güzel bir baldır.
11. Kekik Balı
Yılın belirli zamanları, dağlarda açan mis gibi kekik ve türevi otlardan öz toplayan arılar tarafından üretilen, lezzetli, ancak belki azıcık buruk veya arması farklı olabilen bir baldır.
Ülkemizin seçkin güzel ballarından birisidir. Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi, ülkemizin kekik ve kekiksi bitkilerle dolu bir bölgesindeyseniz arı besleyerek bu balı üretmenizi tavsiye edebiliriz.
12. Kestane Balı
![](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_1b9af77b4c84463ea0e481f3daa6c1b0~mv2.webp/v1/fill/w_300,h_300,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_1b9af77b4c84463ea0e481f3daa6c1b0~mv2.webp)
Arıların kestane ağacının belirli bir döneminde çiçeklerinden topladıkları özlerden yaptıkları bir bal türüdür. Kestane balı koyu ve kıvamlı olması piyasada bulunan birçok bal çeşidinden ayırt edici özelliğidir.
Koyu kahve renkli, buruk, biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bir baldır. Antioksidan değeri ve şifası oldukça yüksektir, lütfen araştırın.
Ağırlıklı olarak Karadeniz bölgesinin balıdır.
13. Lavanta Balı
Lavanta tarlalarına yerleştirilen kovanlarda yaşayan arılar tarafından lavanta çiçeği nektarlarından toplanan polen tozlarından üretilir, doğal ve değerli bir baldır. Kendine has bir kokusu ve aroması vardır. Sevilen bir baldır.
![LAVANTA BALI baldukkani.com.tr](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_2e928f0cf4254d19902178ad41d7b855~mv2.jpg/v1/fill/w_540,h_540,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_2e928f0cf4254d19902178ad41d7b855~mv2.jpg)
14. Meşe Balı
Türkiye'de Yıldız (Istranca) Dağları'nda koruma altında olan Kırklareli Longoz Ormanları’nda üretilen Meşe Balı bu yöreye ait olup coğrafi işaret tescili almıştır. Ait olduğu ormanlar kadar harika zengin bir baldır.
Longoz Ormanları mikro tropik iklim olarak tanımlanabilir. Subasar meşe ormanları olması, meşe ağaçlarının öz salgısını etkilemiştir, bölge bitkisi ve hayvanlarını da etkilemiştir. Bölgenin bal arısı da koruma altındadır ve bu balı binlerce yıllık kapalı izole bölgedede bildikleri gibi yaparlar. Meşe salgısı basra böcek salgısı değildir, meşe ağacının palamut yaprak ve gövde kısımlarından sızan meşe salgılarıdır.
Bu bölgenin ormanları Istranca Dağları olarak bilinir. Hem Türkiye hem Bulgaristan tarafından koruma altında bulunan Longoz Ormanları, yaban hayatı ve botanik hayatının son derece nadide örneklerini taşıyan önemli ormanlardır.
Bu bal koyu kahve tonlarındadır, kap derinliğiyle siyah rengi andırır. Farklı ballara kıyasla 5 kat antioksidan madde ve mineral içerdiği, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından belgelenmiştir.
15. Narenciye Balı
![](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_85e28c644b3c4042b9bef4733b434467~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_490,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_85e28c644b3c4042b9bef4733b434467~mv2.jpg)
Kendine has güzel aroması nedeniyle en çok aranan bal türlerinden de bir tanesi. Diğer pek çok bal türünde olduğu gibi insan sağlığını destekleyen özellikleri var ve ayrıca hem tüketerek hem de deri üstünden sürerek faydalarını elde etmek mümkün olabiliyor. Bol miktarlarda ve yüksek düzeyde kalsiyum fosfat ve demir fosfat içerdiği belirlenen narenciye balı, açık sarı renkte ve akışkandır. Meyve ağaçlarına özgü bir koku ve lezzete sahiptir.
2011 yılında Analytical and Bioanalytical Chemistry’de yayınlanan bir çalışmada, farklı bal türlerinin flavonoid içerikleri test edilmiş, buna göre narenciye balında quercetin, hesperitin, luteolin, kaempferol, galangin, naringenin ve isorhamnetin adlı antioksidanlar bulunduğu, bunların da inflamasyon, alerji, kanser karşıtı etkiler gösterdiği, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici oldukları tespit edilmiştir.
Hangi bal türlerini tercih etmeliyiz?
Unutmayalım ki arılar asla kötü bal yapmazlar. Malzemeden hiç çalmaz kaliteden ödün vermezler. Ancak sadece kötü niyetli insanlar arıları kötü emellerine alet ederek hileli bal üretebilirler. Farklı coğrafyaların ve farklı iklimlerin hepsinde arıların tabiattan getirdiği birbirinden değerli ballar vardır ve hepsi güzeldir...
![](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_62bf74f38b1447fc87f63a4fbf6e25c4~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_62bf74f38b1447fc87f63a4fbf6e25c4~mv2.jpg)
Dünyadaki farklı bal türleri
1. Türkiye : Anzer Balı, Meşe Balı, Kestane Balı, Çam Balı, Çiçek Balları
2. Yeni Zelanda : Manuka Balı
Manuka çalısı çiçeğinden elde edilen bu bal, güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir.
3. Fransa : Lavanta Balı
Fransa'nın lavanta tarlalarından elde edilen bu bal, aromatik ve hafif tatlıdır.
4. Çin : Akasya Balı
Çin’de yaygın olarak üretilen akasya balı, genellikle açık renkli ve hafif tatlıdır, popülerdir.
5. Yunanistan : Çam Balı, Çiçek ve Dağ Balları
Yunanistan, özellikle çam ağaçlarından elde edilen koyu renkli yoğun tatlılıkta çam balıyla bilinir. Akdeniz iklimi koşullarında Türkiye ile benzerlik gösteren bitki ve bal türleri mevcuttur.
6.Endonezya, Güney Asya : Mangrov Orman Balı
Tropikal ve Mangrov özelliklerine sahip bu bölgede bulunan yerel orman ballarındandır.
7. Hindistan : Eucalyptus Balı
Hindistan, okaliptüs ağaçlarından elde edilen bu balı özellikle solunum yolu sağlığı için kullanır.
8. İspanya : Kestane Balı
İspanya'da kestane ağaçlarından elde edilen bal, tıpkı koyu renkli ve hafif acı bir tada sahiptir. Bildiğimiz karadeniz kestane balı gibi diyebiliriz. 😊
9. Arjantin : Tucumán Çiçek Balı
Arjantin'de yerel bölgeye has çiçeklerden elde edilen coğrafi işaretli bir bal, tatlıdır.
10. Almanya : Akçaağaç Balı (Maple Honey) , Dağ ve Yayla Balları
Almanya, özellikle Kuzey Avrupa ormanlarında akçaağaçlardan elde edilen balı üretir; bu balın tatlı ve meyvemsi bir aroması vardır.
11. Kanada : Akçaağaç Balı, Orman Balları
Kanada, akçaağaçlardan elde edilen balıyla ünlüdür. Akçaağaç şurubunun bir benzeri olarak, bu bal da tatlı ve yoğun bir lezzet sunar.
12. Meksika : Agave Balı
Meksika'da agave bitkisinin özünden elde edilen bu bal, doğal şeker alternatiflerinden biridir ve hafif, tatlı bir lezzet sunar.
13. Rusya : Kavak Balı
Rusya'da kavak ağaçlarından elde edilen bal, koyu ve yoğun tatlılıkta olur.
14. İtalya : Söğüt Balı, Kekik ve Dağ Balları
İtalya'nın bazı bölgelerinde söğüt çiçeklerinden elde edilen bu bal, genellikle koyu renkte ve zengin bir aroma taşır. Akdeniz iklimi koşullarında Türkiye ile benzerlik gösteren bitki ve bal türleri mevcuttur.
15. Avustralya : Eucalyptus Balı , Manuka Balı, Çiçek Balı
Avustralya'nın çeşitli bölgelerinde okaliptüs çiçeklerinden elde edilen bal, güçlü aroması ve antibakteriyel özellikleri ile bilinir. Yine Manuka Balı bu bölgede de bulunur değerli bir baldır.
✔️ KAYNAK GÖSTERİP LİNK VEREREK ALINTI YAPILABİLİR. İÇERİKLERİMİZ KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ ❗
Comments