Karakovan balı
Kütük, sepet, kasnaklı kovan, kayalık gibi yöntemlerle eski usul üretilen bal karakovan balı'dır.
Karakovan
Rengi kara olduğu için değil, yönteminden ötürü karakovan denilmiştir. Kara düzen, kaba yöntemler içerir.
Karakovan balındaki kovan çeşitleri
Kütük Kovan, kasnaklı karakovan, sepet kovan, çömlek kovan, mağara-kaya oyukları gibi farklı yöntemler kullanarak karakovan balı elde edilebilmektedir.
Kütük Karakovan Yöntemi
Bazı yörelerde kütük yardımıyla yapılan bir kovan türüdür. Arıya müdahele veya Arıyı teknik kontroller altında tutmak biraz daha zordur.
Sepet Karakovan Yöntemi
Bazı yörelerde sepetler yardımıyla yapılan bir kovan türüdür. Arıya müdahele veya teknik kontroller zordur.
Kasnaklı / Hazırlıklı Karakovan
Kasnak denilen ahşaptan ince halkalar konur ve arının balı ve mumu herşeyi bu çerçeveye yapması beklenir.
![Karakovan Balı - blackhive oldstyle honeycomb](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_80d7b44b872b4659b69aa3676e22349e~mv2.jpg/v1/fill/w_352,h_640,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_80d7b44b872b4659b69aa3676e22349e~mv2.jpg)
Teknik arıcılığın gelişmesiyle birlikte, kapaklı, kontrol edilebilir ve içi sayılabilir şekilde çiftçi karakovan tipleri oluşmuştur. İçine hiçbir mum fenni petek vs. koyulmaz. Geleneksel karakovanla aynı usuldedir.
Niçin karakovan balı
Karakovan balı, sıfırdan arıların bütün mumu yapması ve petek şeklinin genelde daha dairesel bir görünümde olmasıyla ilgi çekicidir. Bir kırlangıcın yuva yapmasını yahut bir orman tavuğunun kuluçkaya yatmasını düşünün. Arının da kolonisini karakovanda teknik malzemelerden uzak inşa etmesi, farklı bir hissiyat doğurur. Her zaman karakovan balı insanlar için çekici olmuştur.
Karakovan balı daha mı iyi?
Karakovan veya modern kovan balının birbirine üstünlüğü yoktur. Üstünlük balın kalitesindedir. Kalitesi ölçülebiliyorsa ve arıcı balı hangi süreçlerle ürettiğini izah edebiliyorsa, o zaman hangi balın daha iyi olduğu üzerine konuşulabilir. Ülkemizde maalesef tüketiciler mumu sorguladıkları kadar balın içinde ne olduğunu, kalitesini ve doğallığını sorgulamamaktadır.
En önemli olan şeylerin başında belki de “kimyasal bulaşmamış arı kovanı, bal ve arıcı” gelmektedir.
Karakovan balının lezzeti
Karakovan petekleri genelde standart peteklerden daha dolgun olurlar. Ayrıca karakovan altıgen petek gözlerinin çapı daha geniş olmakta ve bal yerken daha az mum daha çok bal ağzınızda dağılabilmektedir.
Arıların kendisine saklamış olduğu vitamin deposu “polen” parçalarına peteklerde rastlayabilirsiniz.
Arılar, petek gözlerine bal koymadan önce, peteğin muhtelif yerlerine hem sağlamlık hem de antioksidan ve anti-fungal etkileri için propolis sürerler. Propolisin kokusu ise bal kokusuyla birleşir ve harika bir lezzet olarak sizi karşılar. Biz arıcılar, arı kovanlarımızı açtığımız zaman bu kokuyla mest oluyoruz.
Petek bal sevenler için karakovan balı bir lezzet şölenidir. Tabii ki içindeki bal kaliteliyse bir anlam ifade eder, şeker yedirilmiş bir karakovan reçeli yemenizi önermeyiz. :)
Süzme balın ve petek balın yeri başka başkadır. Kullanım kolaylığı kişiden kişiye değişmektedir. Şifa niyetiyle yiyorsanız ve petek bal gibi bir merakınız yoksa kavanoz bal sizin için daha doğru olabilir. Ancak tüm bunlar kişiden kişiye değişen şeylerdir.
Normal petek bal
Genellikle ahşap kovanlarda, çelik teller gerilmiş ahşap çıtaların üzerine kalıba döküp kurutulmuş doğal arı mumu yani balmumu zarı yerleştirilir. Daha sonra arı bu zemin üzerine petek kabartır ve bal yapar.
![temel petek, yapay mum, balmumu.](https://static.wixstatic.com/media/e0f5fb_dd59786681d742958bed789e5667b845~mv2.webp/v1/fill/w_300,h_300,al_c,q_80,enc_avif,quality_auto/e0f5fb_dd59786681d742958bed789e5667b845~mv2.webp)
Bu temel petek halk arasında yapay mum olarak bilinse de, aslında arının yaptığı baldan elde edilen mumdan levha şeklinde elde edilir. Katkısız saf arı mumudur. Ortalama 70-80 gr ağırlığında A4 kağıdını andıran ince bir levha biçimindedir.
Karakovan balı neden zor?
Doğada arılar bal mumunu yuvasının şekline göre istedikleri gibi inşa eder ve başlangıç mumuna ihtiyaç yoktur, çünkü hasat edecek insan yoktur. Ancak söz konusu insan olunca, kovanda iş yapabilmek için, petekleri çıkarıp kontrol edebilmek, yumurta ve kraliçe kontrolleri gibi pek çok ölçü ve belirli bir düzen gerektiren işler için, boyu ölçülendirilmiş mum ve çerçeveler devreye girmektedir.
Ayrıca temel başlangıç mumu vakit açısından da önemlidir. 1 KG bal mumu salgılamak için, arılar kovandan 10 KG bal yiyip tüketirler. Varın gerisini siz düşünün.
Hakiki karakovan balı
Türkiye'de maalesef şeker şurupları ve çeşitli yapay şuruplarla arıları besleyerek karakovan balı üretenler çoğalmıştır. Böylece vatandaşımız "yüzde yüz arının yaptığı mum" olan ağızda dağılan petekler yerken, mumun içindeki balı sormayı unutmuş ve şekerli şerbetli hileli ve belki de kimyasal bulaşmış balları karakovan olarak tüketir hale gelmiştir.
Hakiki karakovan balı fiyatı
Biz kapasitemizin yettiği miktarda ormanda karakovan balı üretiyoruz. Ürünümüz çıktıkça baldukkani.com.tr/dukkan adresimizde sizlere sunuyoruz, fiyatları ilgili sayfadan inceleyebilirsiniz.
Umarız faydalı olabilmişizdir. Eksik kalan bir şey varsa lütfen bize sorun, en kısa sürede cevaplamaya çalışacağız.
Selamlar.
✔️ KAYNAK GÖSTERİP LİNK VEREREK ALINTI YAPILABİLİR. İÇERİKLERİMİZ KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ ❗